Pagina 1 van 3

V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 17:38
door Boyd
Hi forum,

Sinds een paar maanden heb ik een probleem met m'n V40, hij wilt soms namelijk niet lekker starten. Hij slaat dan wel aan maar valt gelijk erna uit. Ook als je lang stilstaat met de motor aan wilt ie wel eens naar een lager toerental zakken (200-500 toeren), maar dat is denk ik weer een ander probleem.
Als het probleem zich voordoet moet ik m 2-5 keer opnieuw starten voordat de auto wel blijft lopen, en daarna blijft ie ook goed starten. Het slecht starten gebeurd redelijk willekeurig, soms start ie een paar dagen lang prima, en dan (na 10 minuten te hebben stilgestaan of de volgende dag) slaat ie na het aanslaan gelijk weer uit.

Heb de brandstofdruk regelaar al vervangen, het gasklephuis al schoongemaakt en de accu getest met een multimeter (die is prima). Ben daarnaast ook al naar de dealer geweest om de bak uit te laten lezen, met als antwoord dat zij het ook niet weten. Ze denken dat het misschien de startblokkering kan zijn en dat dus de keerring vervangen moet worden, echter gaat het immobilizer lampje niet knipperen en na een paar seconden gaat het lampje ook uit zoals het hoort. De reservesleutel gebruiken heeft ook geen merkbaar verschil opgeleverd.

Zelf zit ik te denken aan de benzinepomp die soms niet lekker meer werkt, echter merk ik tijdens het rijden geen problemen, terwijl dat bij een benzinepomp meestal wel het geval moet zijn toch?

Heb voor de duidelijk ook maar een video gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=CLmh1el6MGw

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 18:21
door alienraziel
ik zit te denken aan een defecte antennering
of een stekker die niet lekker vast zit in het start circuit aangezien je motor vervangen is dat natuurlijk mogelijk

verder kon ik niet echt vinden of je ook op lpg rijd maar er zitten 2 kleppen in de toevoer leiding als 1 niet open gaat slaat de motor direct af op het moment dat hij omschakeld naar lpg

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 18:37
door Boyd
Ik rij geen LPG. Het probleem kwam ongeveer 5 maanden geleden opeens voor. De motor is in 2004 vervangen dus lijkt me sterk dat het probleem na 14 jaar opeens daar vandaan komt?

En als er een storing in de startblokkering zit hoeft het immobilizer lampje niet perse te blijven branden of knipperen?

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 18:55
door alienraziel
ik kan het me ff niet goed meer herinneren maar ik heb volgens mij geen lampje zien branden of knipperen maar je kan hem ff doormeten natuurlijk

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 19:00
door Boyd
Weet je ook hoe ik die moet doormeten? Antennering loshalen of zit er ergens een kabeltje?

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 23:14
door alienraziel
er zit een stekkertje ff de onderste kap weghalen van het stuur dan draadje volgen van de antennering volgens mij was deze rond de 20cm van stekker tot antennering

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: wo 16 mei 2018, 23:34
door volvoS40
Kan ook nog de krukassensor zijn.

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: za 19 mei 2018, 20:41
door Boyd
Heb de krukassensor doorgemeten, die geeft 300 ohm aan en de sensor ziet er ook nog goed uit.
Heb de antennering (klemring) ook gemeten en die geeft 3,5-4 ohm aan.
Dus volgens mij zijn die twee onderdelen oke.
Zijn er nog andere dingen waar het aan kan liggen die ik kan doormeten of dergelijke?
Afbeelding

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: za 19 mei 2018, 22:00
door alienraziel
ik heb vida ff door zitten neuzen maar kom niet verder dan lmm, lambda en een klep met schakelaar onder je pook deze is als beveiliging dat je niet kan starten in D,1,2 of 3 maar wel in P en N die kan je ook nog ff checken

Afbeelding

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: ma 21 mei 2018, 21:57
door Boyd
Heb die schakelaar ook gecheckt en ook hierbij geen verschil in resultaat. Luchtmassameter idem.
Heb ook de Idle Control Valve maar eens nagecheckt en die meet 11 ohm op de pinnen van de ICV en 2,1 ohm op de kabel die je erin klikt.
Misschien dan toch een van de lambdasondes? Alhoewel ik geen problemen merk met verbruik en bij testen het vasthouden van 2 en 2,5 duizend toeren ik ook geen schommelingen in toerental zag.

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: ma 21 mei 2018, 22:57
door alienraziel
nou ik heb nu de paar laatste dagen dat wilkekeurig de motor uitvalt direct na het starten, daarbij komt ook nog dat ik meestal 2 x moet starten voor hij aanslaat maar ook dat is veranderd en meer geworden 3 tot 4 x maar nu heb ik wel een foutcode in de voorste lambda ik heb al een nieuwe klaar liggen maar kan hem er nu ff niet erin plaatsen ik mag ff een week niet zwaar tillen of sporten dus word waarschijnlijk pas in het weekend ik laat wel weten of ik verschil merk

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: vr 25 mei 2018, 19:02
door Boyd
Thanks, ik heb ondertussen om het volledig uit te sluiten een nieuwe krukassensor erin geplaatst, aangezien je zonder oscilloscoop die dingen niet helemaal goed kan meten.
Helaas zit er geen verschil in het starten. (dus als iemand een nieuwe OEM krukassensor wilt kopen met beetje korting, laat maar weten :-D ).

Ik ga morgen een goedwerkende ICV uit een s40 van een vriend even wisselen om te kijken of dat nog verschil brengt, (kan misschien zo zijn dat die het soms niet goed wilt doen bij starten?)

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: vr 25 mei 2018, 23:15
door Caesar
Ter verduidelijking; als hij eenmaal loopt en je gaat rijden, blijft de motor dan lopen of kan hij ook dan een keer uitvallen?


Namelijk het feit dat hij echt meteen afslaat (en niet eerst slecht loopt) is denk ik meer een van de 3 basis problemen dan in het regelsysteem. 1 lucht, 2 brandstof 3 ontsteking. Lucht zou geen probleem moeten zijn, die is er altijd wel. Brandstof heb je al nagekeken dus blijft over ontsteking.

Metname de stekkers die de bobines ingaan? Bij mij waren ze uitgedroogd en verweerd waardoor ze niet altijd goed contact maakten. Ook de kabels van bobine naar bougie nakijken, beetje friemelen (niet met draaiende motor, anders kan je oplawaai krijgen). Kunnen eindelijk ook gewoon een van de bobines zelf zijn.

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: za 26 mei 2018, 18:54
door Boyd
Ja, als ie start dan loopt ie daarna helemaal goed en valt ie niet uit.

Ik heb vorig jaar de bobines en bougiekabels vervangen, en bij het doormeten komen er goede waardes uit.

Misschien dan toch de bobinekabels, hoe heb je die vervangen of gerepareerd? Contactspray of losgehaald van kabelboom?

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: ma 06 aug 2018, 21:27
door Boyd
Twee maanden later en het probleem is er helaas nog steeds. In eerste instantie veel dingen nagelopen en alles lijkt goed te werken, bougies zijn goed, zelfs nog lopen testen met een nieuwer paar, maar ook daar geen verschil, idem voor de bobines. De bougiekabels zijn anderhalf jaar oud en origineel volvo, dus die werken ook.
Echter heb ik vandaag nog eens goed naar de bobinekabels gekeken en lijkt het erop dat een van de kabels toch een beetje gaar is met de koperen draden. Dat ie nog enigszins vast zit aan een paar draadjes verklaar misschien waarom hij soms wel meteen goed start en de andere keer pas na een paar keer proberen?

Stukje eraf knippen en er dan opnieuw een kabelschoentje eromheen doen lijkt mij het meest logisch?
Afbeelding

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: ma 06 aug 2018, 23:45
door René
Dit hoef je niet eens te vragen, ziet er gewoon niet uit en KAN niet werken.
Gelijk vervangen dit :O

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: di 07 aug 2018, 01:21
door hervelt
De koperen kern zit nog gedeeltelijk vast. Dat kan geen startprobleem opleveren, al is dit wel een mechanisch zwak punt.
Wat wel probleem kan geven is oxidatie/roest van die stekkers waardoor slechte geleiding ontstaat.
Of dat de klemming van de stekker onvoldoende geworden is.
Bij twijfel vervangen. Deze zien er niet best uit.

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: di 07 aug 2018, 10:29
door Harmjan
Goeiedag, ik zie dat je al een tijdje met je probleem wosteld en ik wil je er wel even bij helpen. Ik heb een goed lopende 1.8 donor waarvan ik diversen onderdelen kan halen zodat jij t één en t andere kan wisselen om je probleem te zoeken;) ik denk aan, bougies bobine, krukas sensor, nokkenas sensor. Lmm. Lambda en nogmaar dingen indien gewenst;) laataar even weten als je interesse heb kan ik gewoon de hele mij tegen verzendkosten op sturen dan mag je van me overnemen wat je nodig hebt.

Had altijd al in m'n hoofd om voor alle 40 blokken diagnose pakketjes samen te stellen dus dan wordt dit de eerste;)

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: do 09 aug 2018, 23:53
door Boyd
Thanks Harmjan, ik ga even kijken wat ik eventueel nodig zou kunnen hebben.

Voor nu heb ik dus de kabelschoentjes van de bobinekabel vervangen met nieuwe, maar ook dit heeft helaas niet geholpen.

Afbeelding

Afgezien van de Nokkenas sensor heb ik zo goed als alles gecheckt kwa ontsteking, het lijkt er dus op dat het toch een brandstof probleem is.
Het brandstof filter en de brandstofdruk regelaar zijn al vervangen. Dus dan hou je ongeveer over:
- de pomp (die gewoon het goeie geluid en dus druk opbouwt maakt bij het aanzetten van de auto, maar misschien kan er dan nog steeds wat mis zijn?)
- Lambdasonde (auto kwam goed door apk kwa uitstoot waardes / geen hoger verbruik / bij testen door gas te geven blijft het toerental stabiel)
- Injectoren (gecheckt met de schroevendraaier-truc, maar ook die doen het blijkbaar prima.)

Heb het idee dat bij veel van deze onderdelen je ook tijdens het rijden wat zou moeten merken als het niet goed zou werken (vaak zou dan het motorlampje moeten blijven branden). Maar daar heb ik dus geen last van. Misschien dan toch een keer even de brandstofdruk meten?

Re: V40 slaat gelijk af

Geplaatst: ma 13 aug 2018, 21:06
door Boyd
Ben vandaag weer een stap verder gekomen door iets te testen waar ik gek genoeg nog niet aan heb gedacht.
Als de auto niet start MOET ik de auto eerst terug naar stand 1 of 0 zetten, als ik blijf starten zonder de auto eerst weer uit te zetten dan blijft ie niet starten. (als ik de sleutel dus op standje 2 hou)
Dus dan is het misschien dus toch iets elektronisch wat bij het aanzetten soms niet goed gaat en soms wel?